Enligt 13 kap. 3 § jordabalken ska upplåtelse av tomträtt upprättas skriftligen. Av 13 kap. 4 § 1 st jordabalken följer vidare att i upplåtelsehandlingen bl.a. ska anges ändamålet med upplåtelsen, föreskrifter rörande fastighetens användning och bebyggelse samt de bestämmelser i övrigt som skall gälla i fråga om tomträtten. Hur tillåten markanvändning definieras i upplåtelsehandlingen avgränsar vad tomträttshavarens får göra på fastigheten. Definitionen är såklart av stort intresse inte bara för nuvarande fastighetsägare och tomträttshavare, utan även för framtida ägare av tomträtten, långivare med säkerhet i tomträtten, nyttjanderättshavare i tomträtten m.fl.
Ändamålet kan anges på olika sätt, preciserat eller allmänt. Föreskrifterna kan bestå av såväl positiva som negativa förpliktelser. Frågan är hur långt förpliktelserna kan dras, d.v.s. i vilken grad tomträttshavarens dispositionsfrihet kan begränsas. Sådana förpliktelser som kan utformas genom nyttjanderättsavtal och servitut torde normalt vara acceptabla, men även vissa andra förpliktelser. En begränsning ligger dock i förbudet i 13 kap. 6 § andra meningen, att tomträttshavarens rätt att överlåta tomträtten eller upplåta nyttjanderätt i den inte får inskränkas. Alla begränsningar i fråga om nyttjandet av tomträtten innebär väl i någon mening också en begränsning av möjligheten att överlåta eller upplåta den. Men 13 kap. 6 § jordabalken innebär inte ett absolut hinder mot begränsningar. Regeln tar istället närmast sikte på direkta eller indirekta försök att begränsa tomträttshavarens dispositionsmöjligheter i strid med 13 kap. 6 § jordabalken. Både positiva och negativa förpliktelser kan således användas om det sker med ett legitimt syfte och massan av förpliktelser inte begränsar möjligheterna till överlåtelse eller upplåtelse på ett sätt som strider mot 13 kap. 6 § jordabalken.
Om den fastighet som upplåts med tomträtt är påverkad av byggnadsbestämmelser – genom detaljplan eller eljest – ingår de i tomträttsupplåtelsen om inget annat har avtalats. De planbestämmelser som gäller vid tidpunkten för upplåtelsen får alltså verkan av avtalsvillkor. Om detaljplanen senare ändras fortsätter bestämmelserna – i egenskap av avtalsvillkor – att gälla om inte tomträttsavtalet ändras.
Följer inte upplåtelseavtalet föreskrifterna i bl.a. 13 kap. 4 och 6 §§ jordabalken ska inskrivningsmyndigheten avslå ansökan om inskrivning av upplåtelsen. Om inskrivning har skett innebär det dock inte att eventuella brister i upplåtelsehandlingen därmed har läkts. Förpliktelser som strider mot bestämmelser i 13 kap. jordabalken är utan verkan och kan under vissa omständigheter innebära att hela upplåtelsen blir ogiltig.