Sakägare enligt PBL
Enligt 42 § förvaltningslagen får ett beslut överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom eller henne emot. Alla har möjlighet att skicka in ett överklagande, men för att ha rätt att få sin sak juridiskt bedömd behöver 42 § vara uppfylld i sin helhet.
Definitionen av sakägare – en viktig del vid tillämpningen av PBL
Ett beslut angår definitivt den så kallade sakägarkretsen. Sakägare är en person eller ett företag som är berörd av en särskild fråga som är föremål för prövning i domstol eller av myndighet. För att beslutet ska anses beröra eller angå någon får det inte bara påverka dennes situation obetydligt. Vilka som är sakägare per definition är viktigt vid tillämpningen av PBL, både vid planläggning och lovbeslut, och därför finns några kända faktorer som nästan alltid ger sakägarstatus.
Det som ofta blir avgörande vid bedömningen av om en person eller ett företag ingår i sakägarkretsen i PBL-ärenden är om denne är fastighetsägare eller innehar annan särskild rätt till en fastighet som ligger nära eller ingår i markområdet som är föremål för beslutet. Under vissa omständigheter kan fastighetsägare eller rättighetsinnehavare längre bort också vara sakägare; detta beror på vilken betydelse beslutet får för dem.
Gå emot
För att ha rätt att överklaga i egenskap av sakägare behöver beslutet också gå personen eller företaget emot. Det kan till exempel hävdas att beslutet innebär att det uppstår långsiktiga störningar som påverkar sakägaren negativt. För att få överklaga en detaljplan måste den klagande även ha varit aktiv under planprocessen.
OBS att PBLs överklagandekrets är större än sakägarkretsen och t ex även omfattar vissa organisationer, bostadsrättshavare, hyresgäster och boende. Det är första överklagandeinstans som tar ställning till om den som har överklagat har rätt att få sin sak prövad.