Beslut som har vunnit laga kraft har rättskraft. I det ligger att beslutet är avgjort och inte längre kan omprövas i en ny process. Undantag gäller för extraordinära rättsmedel.
Rättskraften har två delar, positiv rättskraft och negativ rättskraft. Med positiv rättskraft avses att beslutet kan läggas till grund för andra myndighetsbeslut utan att dess riktighet kan ifrågasättas. Har exempelvis en gräns rätta läge avgjorts vid fastighetsbestämning har lantmäterimyndigheten att i senare ärenden som berör samma gräns utgå från det bestämda läget. Med negativ rättskraft avses att frågan är slutligt avgjord – res judicata – och inte kan prövas igen. Positiv rättskraft och negativ rättskraft är således inte varandras motsatser utan två olika sidor av rättskraften.
Den negativa rättskraften är inte lika definitiv vid fastighetsbildning som inom många andra rättsområden. Detta följer bl.a. av att det ofta går att justera en senare ansökan så att den inte överensstämmer med den tidigare prövade frågan.