Ombud vid lantmäteriförrättning
Vid en lantmäteriförrättning kan du som sakägare välja att representeras av ett ombud. Det sker lämpligen genom att du utfärdar en skriftlig fullmakt där fullmäktigens behörighet framgår. Med stöd av fullmakten kan sedan ombudet rättshandla för din räkning.
Anlita ett ombud
Innan du anlitar ett ombud bör du fundera på om du kommer att ha nytta av ombudets arbete. Detta särskilt eftersom lantmäterimyndigheten har ett officialansvar att utreda förutsättningarna för beslut i förrättningen. Det innebär alltså att det är förrättningslantmätaren och inte du som sakägare som ska tillse att nödvändiga utredningar tillförs ärendet. I flera fall kan det vara så att sakägarna sitter på information som de då så klart kan behöva delge lantmätaren men i andra fall kommer antingen lantmätaren själv eller någon denne anlitar – som till exempel en oberoende värderingsman – att utföra nödvändiga utredningar. Du behöver alltså normalt inte själv stå för utredningar och gör du ändå det så kan du inte räkna med ersättning för dina utgifter. Nyttan av ombudet kommer i huvudsak i de fall där du inte delar lantmäterimyndighetens bedömning av förutsättningarna eller tillämpning av lagen eller när du behöver stöd i förhandlingar med övriga sakägare. Ett ombud kan så klart även vara till nytta vid överprövning av lantmäterimyndighetens beslut.
Fullmakt
Om du anlitar ett ombud under en lantmäteriförrättning bör du särskilt notera att ombudet bara kan rättshandla inom det begränsade utrymme som fullmakten ger. Det kan därför i vissa fall finnas anledning att ge ombudet en relativt bred fullmakt, eftersom lantmäteriförrättningar ofta är en iterativ process där det på förhand inte står klart vilka frågor som slutligen kommer att tas till beslut. Det kan i andra fall finnas skäl att ge ombudet en begränsad fullmakt, om du till exempel inte vill ge ombudet för mycket handlingsutrymme.
Du kan när som helst återkalla en fullmakt. Det gör du exempelvis genom att ta tillbaka den skriftliga fullmakten eller annars säkerställer att den förstörs. Du kan även tillse att en fullmakt avseende en viss förrättning inte längre kan användas i ärendet genom att underrätta förrättningslantmätaren att du har återkallat fullmakten.
Krav på fullmakt
Olika krav ställs på olika fullmakter och i vissa fall ställs till exempel krav på skriftlighet. Du bör därför vara noga med att uppfylla de krav som gäller för just din situation. Notera också att en fullmakt för att exempelvis ingå överenskommelseom en viss åtgärd inom ramen för en lantmäteriförrättning som avser marköverföring inte behöver omfatta en rätt att överlåta samma markområde genom ett jordabalksköp.