Genom en fullmakt kan en sakägare låta någon annan föra sin talan vid en lantmäteriförrättning. En förrättningsfullmakt riktas till en viss person.
Innan du som sakägare väljer att skaffa ett ombud bör du beakta att lantmäterimyndigheten har ett officialutredningsansvar. Behovet av ombud vid lantmäteriförrättningar är därför normalt inte lika stort som vid exempelvis tvistemål i domstol.
Ombudet kan bara rättshandla inom det begränsade utrymme som fullmakten tillåter. Det kan därför i vissa fall finnas anledning att ge ombudet en relativt bred fullmakt, eftersom lantmäteriförrättningar tenderar att bli en iterativ process där det på förhand inte står klart vilka frågor som slutligen kommer att föras till beslut. Det kan i andra fall finnas skäl att begränsa fullmakten, om du till exempel vill begränsa ombudets handlingsutrymme.
Du kan som huvudman när som helst återkalla fullmakten. Det gör du exempelvis genom att ta tillbaka den skriftliga fullmakten eller annars säkerställer att den förstörs. Du kan även tillse att en fullmakt avseende en viss förrättning inte längre kan användas i ärendet genom att underrätta förrättningslantmätaren att du har återkallat fullmakten. Det är också lämpligt att du, även i de fall då du enbart har återtagit fullmakten från fullmäktigen, underrättar myndigheten om att fullmäktigen inte längre företräder dig i ärendet.
Olika krav ställs på olika fullmakter, vissa måste exempelvis vara skriftliga medan andra kan vara muntliga. Du behöver göra skillnad på fullmakter för att ingå fastighetsköp, fullmakter för att vidta processhandlingar inom ramen för en lantmäteriförrättning och fullmakter för att företräda part i ett rent förvaltningsärende.