Bygglovplikt
Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad, vissa yttre ändringar av byggnaden och att väsentligen ändra användningssättet. Det krävs lov för att inreda ytterligare en bostad eller lokal i ett befintligt hus. Bygglov krävs även för vissa andra, särskilt uppräknade anläggningar än byggnader. Inom detaljplanelagt område krävs också bygglov för skyltar och ljusanordningar. Vad som är bygglovspliktigt framgår av de inledande paragraferna i 9 kap PBL.
Läs gärna mer om rivningslov, marklov och tidbegränsat lov.
Bygglovsbefrielse
Vissa åtgärder är bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus, bland annat friggebodar, attefallshus och attefallstillbyggnader.
Syftet med bygglovsprövning är att kommunen ska få möjlighet att säkerställa att åtgärden stämmer med den detaljplan som gäller, om det finns en sådan, och att åtgärden följer allmänna krav på framförallt omgivningsanpassning och utformning. När befintliga hus ska ändras prövas om åtgärden är varsam och, om byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull, får den inte förvanskas. Förutsättningarna för bygglov regleras bland annat i 9 kap 30 § PBL. De krav som ska vara uppfyllda för bygglov återfinns förenklat uttryckt i 2 kap och 8 kap PBL.