Vid överlåtelse av fast egendom kan överlåtaren enligt 4 kap. 3 § 3 begränsa förvärvarens möjlighet att överlåta, inteckna och upplåta fastigheten. En sådan förfogandeinskränkning kan skrivas in i fastighetsregistret och på så vis få sakrättslig verkan.
Ett inskrivet överlåtelseförbud innebär att fastigheten inte kan säljas, bytas eller ges bort. Syftet är alltså att förhindra omsättning av fastigheten.
Ett inskrivet förbud mot inteckning innebär att pantbrev inte kan tas ut i fastigheten. Utan pantbrev kan fastigheten inte utgöra säkerhet för lån på sakrättsligt betryggande vis.
Ett inskrivet förbud mot upplåtelse innebär att fastigheten inte kan bli föremål för inskrivning av avtalsrättigheter. Ägaren är därmed begränsad i fråga om rätten att upplåta fastigheten till annan.
Förfogandeinskränkningar påverkar givetvis fastighetens värde och därmed den köpeskilling som förvärvaren är beredd att betala. Förfogandeinskränkningar torde vara vanligast i överlåtelser inom familjen, där en gåva eller en försäljning under marknadspris förenas med förfogandeinskränkningar i överlåtarens intresse.
Förfogandeinskränkningar kan ändras eller upphävas, antingen genom överlåtarens medverkan eller genom permutation. Fråga om permutation handläggs av Kammarkollegiet.