Överklagande av lov
Enligt 42 § förvaltningslagen får ett beslut överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom eller henne emot. Alla har möjlighet att skicka in ett överklagande, men för att ha rätt att få sin sak juridiskt bedömd behöver 42 § vara uppfylld i sin helhet.
Ett beslut angår definitivt den så kallade sakägarkretsen. Sakägare är en person eller ett företag som är berörd av en särskild fråga som är föremål för prövning i domstol eller av myndighet. Det finns några kända faktorer som nästan alltid ger sakägarstatus.
Ett beslut kan angå fler än sakägarkretsen i PBL-sammanhang. Överklagandekretsen är större än sakägarkretsen och omfattar t ex även vissa organisationer, bostadsrättshavare, hyresgäster och boende. Beslutet behöver dock alltid gå honom eller henne emot för att saken ska prövas i en överinstans. Det kan till exempel hävdas att beslutet innebär att det uppstår långsiktiga störningar som påverkar den klagande negativt.
Tiden för överklagande av ett beslut om lov eller förhandsbesked är 3 veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Hur de 3 veckorna ska räknas beror på om den klagande har delgivits eller om den har tagit del av beslutet genom kungörelse. För de som delgetts beslutet ska överklagandet ha kommit in inom tre veckor från den dag de tog del av beslutet. För övriga ska överklagandet ha kommit in inom fyra veckor från den dag beslutet kungjordes i Post- och Inrikes Tidningar.
Lovbeslut i sak överklagas enligt instansordningen till länsstyrelsen. Därefter följer till mark- och miljödomstolen (MMD) och därefter till Mark- och miljööverdomstolen (MÖD). I vissa fall är Högsta domstolen (HD) sista instans. För att MÖD och HD ska pröva målet krävs prövningstillstånd. I vissa fall ska domstolen överlämna målet till regeringen för prövning.