Mark- och miljödomstolen
Mark- och miljödomstolen är en specialdomstol som enbart handlägger mål av fastighetsrättslig och miljörättslig karaktär. Handläggningen avser i huvudsak mål med anknytning till fastighetsbildningslagen, plan- och bygglagen eller miljöbalken.
Mark- och miljödomstolens uppbyggnad
Mark- och miljödomstolen består av lagfarna domare, tekniska råd och särskilda ledamöter. Rättens ordförande är alltid en lagfaren domare. Det tekniska rådet har teknisk eller naturvetenskaplig utbildning och erfarenhet av de sakfrågor som mark- och miljödomstolen prövar. Denne har således särskild kunskap inom området och kan till exempel ha en bakgrund som förrättningslantmätare eller fastighetsvärderare. En av de särskilda ledamöterna ska ha erfarenhet av sådana sakfrågor som faller inom Naturvårdsverkets, Havs- och vattenmyndighetens, Boverkets eller Lantmäteriets verksamhetsområde eller av vatten- och avloppsfrågor. Den andra särskilda ledamoten ska ha erfarenhet av industriell, kommunal eller areell verksamhet, av sådana sakfrågor som faller inom nämnda förvaltningsmyndigheters verksamhetsområden eller av vatten- och avloppsfrågor.
Mål
Ett mål eller ärende vid mark- och miljödomstolen inleds genom ansökan om stämning eller annan ansökan till mark- och miljödomstolen, eller genom att en förvaltningsmyndighets eller en kommuns beslut överklagas till mark- och miljödomstolen.
I mål som har överklagats till mark- och miljödomstolen, exempelvis ett fastighetsbildningsbeslut av en lantmäterimyndighet, består rätten vid avgörande i sak normalt av en lagfaren domare och ett tekniskt råd.
Mark- och miljödomstolarna bildades den 2 maj 2011 och ersatte då fastighetsdomstolarna och miljödomstolarna.
Mark- och miljödomstol finns i Nacka tingsrätt, Umeå tingsrätt, Vänersborgs tingsrätt, Växjö tingsrätt och Östersunds tingsrätt.
Mark- och miljööverdomstolen
Avgöranden från mark- och miljödomstol överklagas till Mark- och miljööverdomstolen. Avgöranden från mark- och miljööverdomstolen överklagas till Högsta domstolen.