Alla (62)
Lagrum:
13 § LL
Markör: Detaljplan, Intresseavvägning LL, Kvartersmark, Ledningar, Ledningsrätt, Lämplighetsprövning LL
Detaljplan, Intresseavvägning LL, Kvartersmark, Ledningar, Ledningsrätt, Lämplighetsprövning LL
Lagrum:
LL
Markör: Accession, Byggnadstillbehör, Fastighetstillbehör, Ledningar, Ledningsrätt
Accession, Byggnadstillbehör, Fastighetstillbehör, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
6 § LL
Markör: Intresseavvägning LL, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
16 kap. 12 § FBL
18 kap. 2 § FBL
28 § LL
29 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga
Bakgrund
Lantmäterimyndigheten beslöt år 2001 att upplåta ledningsrätt för en telestation med mera. Upplåtelsen rymdes inom det område som nyttjats av ledningshavaren med stöd av ett arrende. Arrendeupplåtelsen gällde till 2003.
Överprövningen
Frågan var huvudsakligen om den del av fastigheten som togs i anspråk genom upplåtelsen skulle ses som skogsmark eller tomtmark när intrångsersättningen beräknades.
I fråga om ersättning för ledningsintrång tillämpas expropriationslagen
Enligt 13 § ledningsrättslagen ska i fråga om ersättning för upplåtelse av mark eller utrymme ersättningsreglerna i 4 kap. expropriationslagen tillämpas. Upplåtelse av utrymme för ledningsrätt är i ersättningshänseende att jämställa med inlösen av del av fastighet.
Vad ingår i intrångsersättningen?
Enligt 4 kap. 1 § första stycket expropriationslagen ska, vid expropriation av en del av en fastighet, som huvudregel intrångsersättning betalas med ett belopp som motsvarar den minskning av fastighetens marknadsvärde som uppkommer genom expropriationen.
Vad ingår i ersättningen för övriga skada?
Uppkommer i övrigt skada för ägaren genom expropriationen ska som huvudregel även den ersättas, så kallad annan skada. Från huvudregel görs vissa undantag, bland annat för sådana värden som följer av förbättringar som den exproprierande har vidtagit på fastigheten, 4 kap. 1 § tredje stycket expropriationslagen, och för värdeinfluenser av expropriationsföretaget, 4 kap. 2 § expropriationslagen. [Vid tidpunkten för HD:s avgörande innehöll 4 kap. 3 § expropriationslagen en presumtionsregel, vilken HD hänvisade till. Presumtionsregeln togs dock bort 2010. Vid ledningsrättsupplåtelse avseende en redan upplåten rätt finns normalt inga förväntningsvärden, varför presumtionsregeln i praktiken saknade betydelse för prövningen.]
Hur ska värdetidpunkten bestämmas?
Värdetidpunkten, avseende intrångsersättning, är normalt den dag då expropriationsmålet slutligen avgörs. Har tillträde skett dessförinnan ska ersättningen dock (4 kap. 4 § andra stycket expropriationslagen) räknas upp med hänsyn till förändring i penningvärdet.
Influensregeln och företagsskada
Influensregeln i 4 kap. 2 § expropriationslagen avser expropriationsföretagets inverkan på fastighetsvärdena. Bestämmelsen är utformad efter mönster av regler som gäller inom grannelagsrätten. Vanligen rör det sig om att expropriationsföretaget medför värdeminskning på grund av immissioner av olika slag, så kallad företagsskada. Typiskt för sådan inverkan är att den även påverkar andra fastigheter i omgivningen. Hänsyn behöver dock inte tas till sådan påverkan som ligger inom ramen för vad man normalt får räkna med. Vid expropriation av del av fastighet ska jämförelse ske mellan fastighetens marknadsvärde före expropriationen, med bortseende från inverkan av expropriationsföretaget, och restfastighetens värde efter expropriationen, med beaktande av sådan påverkan av expropriationsföretaget som fastighetsägaren inte skäligen behöver tåla. I samband därmed kan uppkomma fråga om vad som utgör expropriationsföretaget. Ledning bör därvid kunna hämtas från de ändamål för vilka expropriation har medgetts. Har en verksamhet bedrivits redan före expropriationen med stöd av till exempel arrende-, nyttjanderätts- eller servitutsavtal och medför expropriationen inte någon förändring därav får, vid bedömning enligt influensregeln och under förutsättning att verksamheten uppfyller den aktuella ändamålsbestämmelsen, expropriationsföretaget anses innefatta även den före expropriationen bedrivna verksamheten. Motsvarande gäller vid ledningsrättsupplåtelse.
Har det betydelse för ersättningen om sökanden är ett privat eller offentligt subjekt?
De expropriationsrättsliga ersättningsprinciperna syftar till att den som får sin egendom ianspråktagen inte skall lida någon ekonomisk förlust till följd av tvångsåtgärden, samtidigt som den exproprierande inte skall behöva betala för sådan värdeökning som han själv åstadkommit. Hänsyn skall därvid inte tas till den exproprierandes särskilda intresse av objektet för expropriationen. Lagstiftaren har överlämnat till domstolarna att i det enskilda fallet använda den värderingsmetod som med största sannolikhet leder till ett rättvisande resultat.
Värdering när det upplåtna området utgör en ringa del av fastigheten
När det exproprierade området utgör endast en ringa del av hela fastigheten kan det emellertid visa sig svårt att fastställa någon skillnad i marknadsvärde före och efter expropriationen. Det kan då vara motiverat att göra en direktuppskattning på grundval av en separat värdering av den avstådda marken eller efter ett antaget belopp per kvadratmeter.
HD:s bedömning
HD konstaterade att det är svårt att uppskatta den ändring av fastighetens värde som följde av ledningsupplåtelsen varför det var lämpligt att göra en direktuppskattning av områdets värde. Ledningsföretaget har inte i sig haft någon inverkan på restfastigheten i form av företagsskada eller företagsnytta. Vid värderingen skulle bortses från inverkan av arrendeavtalet och dess ersättningsnivåer. Utgångspunkten för värderingen var därför att det var fråga om skogsmark.
Det med ledningsrätt upplåta området värderades utifrån dess värde som skogsmark.
NJA 1981 s. 933, NJA 2007 s. 695, NJA 1985 s. 355
Lagrum:
4 kap. 1 § ExprL
4 kap. 2 § ExprL
4 kap. 4 § ExprL
13 § LL
Markör: Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
4 kap. 1 § ExprL
4 kap. 2 § ExprL
4 kap. 4 § ExprL
13 § LL
Markör: Annan skada, Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt, Värdetidpunkt
Annan skada, Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt, Värdetidpunkt
Lagrum:
4 kap. 1 § ExprL
4 kap. 2 § ExprL
4 kap. 4 § ExprL
13 § LL
Markör: Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt, Värdetidpunkt
Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt, Värdetidpunkt
Lagrum:
16 kap. 14 a § FBL
29 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Rättegångskostnader
Lagrum:
13 § LL
22 § LL
6 § LL
8 § LL
Markör: Allmän plats, Detaljplan, Ledningar, Ledningsrätt
Detaljplan, Kvartersmark, Ledningar, Ledningsrätt, Lämplighetsprövning LL
Lagrum:
4 kap. 2 § ExprL
13 § LL
Markör: Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Allmän plats, Detaljplan, Ersättning, Intresseavvägning LL, Kvartersmark, Ledningar, Ledningsrätt, Lämplighetsprövning LL
Lagrum:
4 kap. 2 § ExprL
13 § LL
Markör: Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
4 kap. 14 § FBL
4 kap. 15 § FBL
4 kap. 20 § FBL
16 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga
Lagrum:
13 § LL
Markör: Ersättning, Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga
Lagrum:
4 kap. 1 § ExprL
LL
Markör: Annan skada, Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Annan skada, Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
18 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga, Sakägare
Lagrum:
18 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga, Sakägare
Lagrum:
18 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga, Sakägare