Alla (62)
Bakgrund
Ledningsägaren hade, med stöd av hyresavtal, uppfört och nyttjat basstationer på och i sex byggnader. Fastigheterna där byggnaderna var belägna var detaljplanelagda som kvartersmark. Fastigheterna ägdes dels av en kommun, dels av ett bolag. Ledningsägaren ansökte om ledningsrätt för de befintliga anläggningarna. Fastighetsägarna motsatte sig upplåtelsen. Lantmäteriet beslutade om att upplåta ledningsrätt.
Överprövning
Mark- och miljödomstolen upphävde Lantmäteriets beslut. Mark- och miljööverdomstolen ändrade mark- och miljödomstolens domar och fastställde Lantmäteriets beslut om ledningsrätt.
HD medgav prövningstillstånd i frågan om ledningsrätt skulle upplåtas. Ersättningsfrågan avgjordes slutligt i MÖD, se MÖD:s avgörande 2019-01-10 i mål F 10572-17 och F 10573-17.
Behovs- och lämplighetsprövning
Enligt 6 § ledningsrättslagen ska en behovs- och lämplighetsprövning, till skydd för enskilda och allmänna intressen, göras innan ledningsrätt får upplåtas. Prövningen ska omfatta alla relevanta omständigheter och ta hänsyn till såväl ekonomiska som ideella värden.
Lämplighetsprövningen avser i första hand alternativ för ledningsdragningen eller placering av anordningarna.
Behovsprövningen omfattar en intresseavvägning i form av en bedömning av om upplåtelsen är ändamålsenlig och nödvändig. Det som ska prövas är om olägenheterna med upplåtelsen överväger fördelarna. Bestämmelsen ger uttryck för att proportionalitetsprincipen ska tillämpas.
Ledningsrätt på och i byggnad
Av ledningsrättslagens förarbeten framgår att utrymme kan tas i anspråk på̊ byggnad eller anläggning som utgör tillbehör till en fastighet. Enligt HD är det i tätorter i många fall lämpligast att basstationer uppförs på̊ byggnader. Radioutrustningen placeras då normalt i ett rum i byggnaden och antennerna monteras på byggnadens tak eller fasad.
Betydelsen av att anläggningen var befintlig
En fråga som aktualiseras i målet är vilken betydelse det har att ansökan om ledningsrätt avsåg redan befintliga anordningar. I vissa fall har ledningarnas läge redan bestämts genom en myndighets beslut, exempelvis ett koncessionsbeslut. I andra fall har ledningarnas läge bestämts med beaktande av delens funktion i en större helhet, exempelvis som i fråga om basstationer i ett elektroniskt kommunikationsnät där den övergripande radioplaneringen styr den närmare lokaliseringen. I dessa fall kan omlokalisering av en del av nätet medföra kostnader. Detta ska, enligt HD, beaktas vid prövningen.
HD framhåller att när en anordning utgör en del av ett befintligt fungerande nätverk talar det för att den aktuella placeringen är lämplig. Om fastighetsägaren kan ange konkreta skäl för att placeringen inte är lämplig kan det dock leda till en annan slutsats.
Förekomsten av en civilrättslig upplåtelse
En annan fråga som aktualiseras är betydelsen av att anordningarna hade placerats på̊ var och en av byggnaderna med stöd av hyresavtal. HD framhåller att det typiskt sett talar för att båda parter vid tiden för avtalet ansåg att det var lämpligt att placera anordningen på̊ den aktuella platsen, något som kan få en viss betydelse för bedömningen av om placeringen är lämplig också̊ vid upplåtelse genom ledningsrätt. Hyresavtal har dock en annan karaktär än ledningsrätt. Hyresavtal hindrar inte i och för sig att ledningsrätt upplåts.
Kravet på varaktighet
Ledningsrättsinstitutet är inte avsett eller utformat för att tillgodose kortvariga behov. Något explicit krav på varaktighet finns dock inte. Hänsyn till varaktigheten får i stället tas inom ramen för lämplighetsprövningen.
HD framhåller att en ledningsrätt i regel inte är lämplig om fastighetsägaren visar på̊ konkreta omständigheter som talar för att ledningsrätten kan behöva omprövas inom överskådlig tid. Om förändringen på̊ grundval av de konkreta omständigheterna kan antas inträffa inom tre–fyra år från beslutet kan det tala mot att upplåtelsen är lämplig. Om sökandens behov av åtgärden kan förutses kvarstå̊ enbart under en motsvarande begränsad tid, dvs. tre–fyra år, kan det också̊ tala mot att ledningsrätt ska upplåtas.
Förhållandet till detaljplan
Inom ett område med detaljplan eller områdesbestämmelser får en ledningsrätt inte upplåstas i strid mot planen eller bestämmelserna. Om syftet med planen eller bestämmelserna inte motverkas, får dock mindre avvikelser göras. Det krävs inte att ledningen eller anordningen har stöd i planen. Det är tillräckligt att den överensstämmer med de intentioner som ligger bakom planen.
Bedömningen i målet
Anordningarna omfattas av ledningsrättslagen. Sökandens behov av anläggningarna är bestående över tid. Att det är fråga om befintliga anläggningar som har upplåtits med hyresavtal talar för att de är lämpliga. Några alternativa placeringar har inte redovisats och inte heller att byggnaderna kommer att rivas eller förändras inom en så snar framtid att någon av placeringarna på den grunden är olämplig.
HD anser inte att ledningsrätten eller anordningarna motverkar detaljplanens syfte.
Kommunens invändning att ledningsrätten motverkar en ändamålsenlig utveckling överväger enligt HD inte den nytta från allmän synpunkt som ledningsrätten medför.
Ledningsrätt beviljades.
NJA 2013 s. 441, NJA 2013 s. 795, NJA 2018 s. 753
Lagrum:
13 § LL
Markör: Detaljplan, Intresseavvägning LL, Kvartersmark, Ledningar, Ledningsrätt, Lämplighetsprövning LL
Detaljplan, Intresseavvägning LL, Kvartersmark, Ledningar, Ledningsrätt, Lämplighetsprövning LL
Lagrum:
LL
Markör: Accession, Byggnadstillbehör, Fastighetstillbehör, Ledningar, Ledningsrätt
Accession, Byggnadstillbehör, Fastighetstillbehör, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
6 § LL
Markör: Intresseavvägning LL, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
16 kap. 12 § FBL
18 kap. 2 § FBL
28 § LL
29 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga
Lagrum:
4 kap. 1 § ExprL
4 kap. 2 § ExprL
4 kap. 4 § ExprL
13 § LL
Markör: Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
4 kap. 1 § ExprL
4 kap. 2 § ExprL
4 kap. 4 § ExprL
13 § LL
Markör: Annan skada, Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt, Värdetidpunkt
Annan skada, Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt, Värdetidpunkt
Lagrum:
4 kap. 1 § ExprL
4 kap. 2 § ExprL
4 kap. 4 § ExprL
13 § LL
Markör: Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt, Värdetidpunkt
Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt, Värdetidpunkt
Lagrum:
16 kap. 14 a § FBL
29 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Rättegångskostnader
Lagrum:
13 § LL
22 § LL
6 § LL
8 § LL
Markör: Allmän plats, Detaljplan, Ledningar, Ledningsrätt
Detaljplan, Kvartersmark, Ledningar, Ledningsrätt, Lämplighetsprövning LL
Lagrum:
4 kap. 2 § ExprL
13 § LL
Markör: Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Allmän plats, Detaljplan, Ersättning, Intresseavvägning LL, Kvartersmark, Ledningar, Ledningsrätt, Lämplighetsprövning LL
Lagrum:
4 kap. 2 § ExprL
13 § LL
Markör: Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
4 kap. 14 § FBL
4 kap. 15 § FBL
4 kap. 20 § FBL
16 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga
Lagrum:
13 § LL
Markör: Ersättning, Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga
Lagrum:
4 kap. 1 § ExprL
LL
Markör: Annan skada, Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Annan skada, Ersättning, Företagsskada, Ledningar, Ledningsrätt
Lagrum:
18 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga, Sakägare
Lagrum:
18 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga, Sakägare
Lagrum:
18 § LL
Markör: Ledningar, Ledningsrätt, Processfråga, Sakägare