Under kursen går vi igenom markanvisningsprocessen ur kommunens och byggherrens perspektiv. Inledningsvis klargör vi respektive parts behov. Dessa ställs sedan mot varandra. Genom detta dubbla narrativ etablerar vi den spelplan där förhandlingar bedrivs och avtal tecknas. Spelplanen blir utgångspunkten för den fortsatta framställningen. Kursen behandlare markanvisningsprocessen från idé till genomförd detaljplan.
Målet med kursen är att ge en fullödig beskrivning av markanvisningsprocessen, särskilt de faktorer som är av störst betydelse för parterna. Framställningen innehåller utpräglat teoretiska pass – exempelvis i fråga om de rättsliga ramarna och avtalsutformning – men fokus ligger på att utifrån lärarnas erfarenheter gå igenom hur kommunen respektive byggherren genom processer och avtal kan säkerställa att organisationen uppnår sina mål samtidigt som riskerna är under kontroll. Kursen har därmed tyngdpunkten på det praktiska, en genomgång av vad som har visat sig flyga respektive krascha i praktiken.
Vi har ytterligare tre kurser med fokus på exploateringsprocessen. I kursen Avtal i exploateringsprocessen (A) ger vi både en fördjupning i juridiken bakom genomförandeavtalen och exempel på hur den juridiken tillämpas i praktiken. I kursen Avtal i exploateringsprocessen (B) behandlar vi, på motsvarande sätt som i A-kursen, några juridiska spörsmål och exempel som inte ryms i A-kursen. I kursen Exploateringsavtal i praktiken behandlar vi exploateringsavtal ur ett praktiskt perspektiv. Även den kursen innehåller visserligen ett visst mått av juridik, men fokus ligger på det praktiska hantverket, dvs. att utforma exploateringsavtal som fungerar. De tre kursera är inte överlappande – de berör samma ämne men belyser olika frågor.