Dagvattenfrågorna får allt större betydelse vid planering och markexploatering. De bakomliggande rättsreglerna är dock relativt svårgenomträngliga. Under kursen utgår vi från de praktiska problemen och sätter dem i en juridisk kontext. Efter att vi har förklarat gällande rätt går vi in på hur lagreglerna kan tillämpas, hur praktiska problem kan få praktiska lösningar.
Vattentjänstlagen reglerar det allmännas ansvar för vattentjänster. Plan- och bygglagen reglerar tillåten markanvändning inom detaljplanelagt område. De två lagstiftningarna lämnar vissa luckor, vilket ibland gör det svårt att reglera dagvattenfrågorna på ett tillfredsställande sätt. Anläggningslagen reglerar hur gemensamhetsanläggningar får inrättas, exempelvis för dagvattenanläggningar som är gemensamma för flera fastigheter. Men även den lagstiftningen har sina begränsningar. Ytterligare en aspekt är miljöbalken, vars regler har betydelse både i fråga om olika vattenverksamheter och miljöfarliga verksamheter.
Vi ser under kursen till hur dessa fyra lagar fungerar och samverkar samt hur du kan agera för att uppnå dina mål. Teori blandas med praktik. Stort utrymme ges för diskussioner om deltagarnas problem och lösningar.