Detaljplanering har blivit allt mer komplicerat. Lagändringar och rättstillämpning ställer allt större krav på de som upprättar detaljplaner. Motstridiga intressen måste hanteras och stora krav ställs på planbestämmelser och på planunderlag som visar vilken användning av mark och vatten som är lämplig och hur bebyggelsen bör lokaliseras och utformas.
Planerare står inför stora utmaningar. Hur skapar man en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer? Från många håll ökar kraven på hänsyn till olika intressen – bostadsbrist, behov av ny infrastruktur, klimatförändringar, miljökvalitetsnormer, riksintressen, hotade natur- och kulturvärden, strandskydd. Samtidigt finns en växande kritik att mycket som byggs inte blir tillräckligt bra. För den som vet att utnyttja PBL-systemet finns stora möjligheter. Men det gäller att ha koll på vad som går att reglera och hur man gör. Boverkets nya allmänna råd om planbestämmelser ställer flera vedertagna principer på huvudet. Dessutom har plankravet och planförfarandena ändrats.
Kursen innebär en genomgång av detaljplaneringens förutsättningar med utgångspunkt från reglerna i plan- och bygglagen och miljöbalken samt de senaste lagändringarna. En betydande del av kursen ägnas åt detaljplanernas innehåll och utformning, utredningsunderlagets omfattning, kraven på planprocessen samt vad som händer vid överklaganden. Vi går igenom intressanta planeringsexempel och kommenterar vägledande rättsfall från mark- och miljööverdomstolen.