25 januari 2024

En ny kurs i kommunikation


25 januari 2024

En ny kurs i kommunikation


Under våren 2024 hålls en ny spännande kurs i Vesterlins lokaler, utvecklad av David Sennerstrand från Snacka Sunt. Kursen, betitlad "Kommunikation och retorik i praktiken", är designad för att vässa kommunikationsfärdigheter och förbättra de retoriska teknikerna. Men vilka är de tänkta deltagarna, och vilken nytta kan de dra av denna kurs? Vi bad David ge en kort introduktion till sig själv och sin nya kurs, för att ge oss en inblick i vad deltagarna kan förvänta sig.

Hej David, vem är du och vad har du för bakgrund?

Smålänning från början, men det hörs nog knappt efter alla år i huvudstaden. Har en bakgrund som skådespelare, är utbildad sångpedagog och röstcoach. Nu jobbar jag främst mot näringslivet som röst- och kommunikationscoach. Erfarenheten från tusentals framträdanden, gig och utbildningar har jag paketerat om till olika kurser inom kommunikation, presentation och retorik. I övrigt älskar jag att cykla, till och med på vintern.

Varför behövs en kurs i kommunikation och retorik?

Det finns så mycket potential för utveckling för så många, och det är där det roliga börjar. Det kan bli så stora förbättringar med små medel: att bli medveten om hur man riktar sig och får med sig alla som lyssnar, att man använder ett öppet kroppsspråk istället för ett stängt, lär sig några enkla tekniker för att kunna hantera nervositet, lär sig att nå ut med sin röst och inte gömmer sig bakom sin PowerPoint under hela presentationen - för att nämna några exempel. Vi kan alla bli bättre! Lyssnar inte folk på oss när vi pratar så blir ju kommunikationen rätt meningslös, ärligt talat. Det finns all anledning att lära sig mer, för väldigt många och det bästa är att det är så kul att utvecklas, det syns verkligen på deltagarna under mina kurser.

Vad skulle du säga är det primära målet med kursen?

För det första kan man förvänta sig att ha väldigt kul under kursens gång, samtidigt som man utvecklas i den muntliga delen av retoriken. Ett tydligt mål är att inspireras använda nya tekniker i sina presentationer och framträdanden, för ett bättre genomslag.

Vem riktar sig kursen till?

Den riktar sig främst till alla som presenterar och talar framför folk, i både små och stora sammanhang. Men flera av momenten kan man ha nytta av i andra situationer, bland annat hur man påverkar andra med sin röst och med sitt kroppsspråk. Att anpassa sitt taltempo till någon man vill bonda med är till exempel ett himla smart drag. Då blir det lättare att komma överens än om ni envisas med att prata på i olika tempon - i otakt. Att se till att lira i takt kan vara smart även i andra sammanhang än de musikaliska.

Skulle du säga att det krävs några förkunskaper?

Inga förkunskaper behövs. Alla är välkomna och man behöver inte vara nervös inför kursen. Mer än att prata om rätt eller fel så undersöker vi nya möjligheter tillsammans och ser vad som händer. Svaren blir oftast tydliga.

Hur är kursen uppbyggd?

Vi blandar friskt och varierar teori och praktik, både i helgrupp och i mindre grupper.

Hur tillämpas den praktiska delen under kursen?

Ett effektivt sätt att bli bättre på att kommunicera är att "leka kommunikation". Vi använder några enkla övningar från improvisationsteatern för att öppna upp för det - inget avancerat men väldigt roligt och inbjudande (man kan inte "göra fel”). Jag vill också inspirera deltagarna till att använda sig av Storytelling och lär ut metoder för att skapa en bank av egna historier som man kan använda sig av i sina presentationer för olika syften. Storytelling är ett väldigt kraftfullt verktyg för att trollbinda sina lyssnare. Vi går också igenom hur man gör sig kvitt en ytlig andning som stressar. Och deltagarna får lära sig att värma upp sin röst.

Och till sist, för den som lider av scenskräck och tycker det är superläskigt med presentationer. Finns det bot att få?

Har en hel del egna erfarenheter. Själv led jag av svår scenskräck och vågade inte uppträda förrän i slutet av tonåren. Redan i första klass kom jag ihåg hur jag blev stel av skräck och fick inte ur mig ett ord när jag skulle prata inför klassen. Ändå jobbar jag idag som röst- och kommunikationscoach. Jag vände min svaghet till min styrka. Så utan tvekan JA, det är fullt möjligt att kunna hantera sin scenskräck och bli en skicklig talare.

Tack David! Det är med stor spänning som vi ser fram emot den nya kursen.”

Är du intresserad av att läsa mer om kursen eller boka en plats? Klicka här för att komma till kurssidan.