04 oktober 2023

Helltown Hellcats


04 oktober 2023

Helltown Hellcats


Nu är det klart, Vesterlins är från och med säsongen 2023/24 huvudsponsor för divison 1 laget Helltown Hellcats i sporten Roller Derby. Vi ser mycket fram emot att få ta del av deras äventyr! Känner du inte till Helltown Hellcats? Kanske inte heller sporten Roller Derby? Vi låter djävulskatternas ordförande, Mikaela Bjarve, presentera båda.

Mikaela, för en som aldrig tidigare hört talats om Roller Derby, Vad är det för typ av sport?

Roller Derby är en fullkontaktsport som spelas på rullskridskor på en oval bana. Målet är att ta så många poäng som möjligt och vi har en spelare i varje lag som kallas för jammer, vars uppgift är att ta sig förbi motståndarnas försvar. De andra spelarna i laget kallas blockers och de har försvarsansvar. De måste stoppa motståndarjammern samtidigt som de hjälper sin egen jammer att ta poäng.

Hur många medlemmar har ni i dagsläget och söker ni efter fler?

Just nu är vi ungefär 50 medlemmar, med cirka 40 vuxna och 10 juniorer. Vi letar alltid efter nya medlemmar och har vad vi kallar nyintag ungefär 1-2 gånger per år. Det är ett utmärkt tillfälle för nyfikna att prova på sporten och kanske bli en del av Helltown Hellcats.

Vilka åldersgrupper eller erfarenhetsnivåer riktar ni er till?

Vi är verkligen öppna för alla åldrar och erfarenhetsnivåer. Vårt juniorlag, Hellkittens, är för barn mellan 12-15 år, medan Hellcats är för de som är 16 år och äldre. Vi erbjuder träning från grunden, så alla, oavsett om de är nybörjare eller erfarna, kan vara med och lära sig.

Vad är historien om Helltown Hellcats? När grundades klubben och vad har varit dess huvudsakliga mål och syfte?

Vi grundades år 2011 och våra allra första träningspass hölls på Ikeas parkering. Sedan dess har klubben vuxit och idag har vi cirka 50 medlemmar fördelat på ett juniorlag och ett seniorlag. Vårt ursprungliga mål var att bli ett fullt fungerande lag och spela officiella matcher, och det har vi lyckats med. Vårt övergripande syfte är att vara en inkluderande förening där alla är välkomna, oavsett erfarenhetsnivå.

Och om man tittar på seriesystemet i Sverige. Hur många divisioner finns det och när startar respektive slutar seriespelet?

Inom Roller Derby finns det tre divisioner: Elitserien, division 1 och division 2. Just nu spelar vi i division 1. Vi tränar vanligtvis från augusti till juni, men seriematcherna pågår vanligtvis från oktober till mars. Efter det är det dags för SM, även om vi ännu inte har deltagit i det.

Då är det snart dags för säsongstart alltså. När, vart och mot vilka spelas nästa match och går den att se på något vis?

Våra hemmamatcher spelas i Gustav Adolfshallen i Helsingborg och nästa match är den 8 oktober klockan 11:30. Då spelar vi en vänskapsmatch mot Gothenburg Roller Derby. Våra juniorer kommer också att spela samma dag mot Malmös juniorlag. Alla är välkomna, Antingen får man komma dit och heja, eller se streamen via solid sport:

Solid Sport

Vad är era förhoppningar för säsongen 2023/2024 och har ni några planer eller mål för klubben i framtiden?

För säsongen 2023/2024 hoppas vi att både Hellcats och Hellkittens kommer att kunna spela åtminstone två hemmamatcher, bibehålla vår plats i division 1 och samtidigt locka fler människor att upptäcka vår sport och förening. Och vad gäller framtiden hoppas och jobbar vi på att växa som förening, och att involvera fler personer i föreningen som är intresserad av andra roller än spelare. Tex coacher och domare. Det finns många sätt att engagera sig inom denna sport även om man inte själv vill spela matcher. Vi jobbar också på att samla in pengar för två resor eftersom vi ska spela matcher i Österrike och Luleå under säsongen. Där har Vesterlins hjälpt oss en bra bit på vägen!

helltownhellcats.com

Slutligen, vart kan den som är intresserad av att lära sig mer om sporten och Helltown Hellcats läsa mer?

På vår hemsida helltownhellcats.com eller via våra sociala medier.

Facebook

Instagram

Tack Mikaela!